H υπέρχρηση και η καταπόνηση της άρθρωσης του αγκώνα είτε μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων είτε μέσω ενασχόλησης με αθλήματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα χέρια και επιβαρύνονται με φορτία, συνεχείς τάσεις και κραδασμούς οδηγούν σε φλεγμονώδεις και επίπονες καταστάσεις των τενόντων και των μαλακών μορίων της περιοχής, τις γνωστές σε όλους μας επικονδυλίτιδες.
Στην οξεία φάση τους όπου υπάρχει οίδημα, έντονος πόνος και αδυναμία κινήσεων και αρκετές φορές αδυναμία σύλληψης αντικειμένων συστήνεται γενικώς ξεκούραση της άρθρωσης και αποχή από τις κινήσεις που προκαλούν και επιδεινώνουν την φλεγμονή. Το μόνο που ενδείκνυται και είναι ουσιώδες σε αυτή την περίοδο από κινησιολογικής πλευράς είναι οι διατάσεις που έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθούν στην ευθυγράμμιση των ινών κολλαγόνου που φλεγμαίνουν και αποτρέπουν την επούλωση του τραυματισμένου συνδέσμου-τένοντα και μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας σκληρύνσεων και ρικκνώσεων κατά τη διάρκεια της αποχής από τις επώδυνες καθημερινές κινήσεις του χεριού.
Οι συνηθέστερες και πιο βολικές για την καθημερινότητα διατάσεις που δίδονται είναι όπως φαίνεται παρακάτω, ασκώντας πίεση και διατηρώντας την για 10-15sec και αφήνοντας μετά την άρθρωση να χαλαρώσει. 10-20 επαναλήψεις κάθε 3-4 ώρες προτείνονται ώστε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στα όρια του πόνου.
Οι ίδιες διατάσεις μπορούν να γίνονται πιο έντονες σε τάση και αποτελεσματικές όσο υποχωρεί η φλεγμονή με σταδιακή αύξηση της πίεσης από το υγιές αντίθετο χέρι ή και σε όρθια θέση κόντρα σε ένα σταθερό σημείο όπως ένας τοίχος/πολύζυγο κλπ.
Αποτελεσματική και πλέον διαδεδομένη μέθοδος ιδανική για την οξεία αυτή φάση και την διευκόλυνση απορρόφησης του οιδήματος είναι η εγκάρσια μάλαξη τοπικά στο σημείο όπου εμφανίζεται ο πόνος του αγκώνα με θερμαντική αλοιφή.Προκαλείται υπεραιμία και αναλγησία, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και υποβοηθάται η επούλωση του τραυματισμένου τένοντα. Η πίεση ασκείται εγκάρσια- κάθετα στη φορά του τένοντα σε όρια ανεκτά από τον ίδιο τον πάσχοντα ακόμα και με το δικό του αντίθετο υγιές χέρι για 10 λεπτά maximum ενώ μετά αφήνεται χαλαρή η άρθρωση σε θέση ανάπαυσης. Ιδανική θερμαντική λοσιόν για τέτοιου είδους τραυματισμούς καθώς και για μυικούς πόνους για όλο το σώμα είναι η ALOE HEAT LOTION της FOREVER με αλόη και θερμαντικούς παράγοντες χωρίς καμφορά που καταπραϋνει και θερμαίνει σε βάθος τους καταπονημένους ιστούς και μύες που το έχουν ανάγκη προσφέροντας επίσης ένα χαλαρωτικό και αντιστρεσσογόνο μασάζ σε ενήλικες και παιδιά.
Τέλος σύμμαχος σε όλα τα παραπάνω για την άμεση και σταθερή αποκατάσταση της φλεγμονώδους φάσης της επικονδυλίτιδας του αγκώνα είναι η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων τοπικά στην περιοχή με το κατάλληλο κάλλυμα για 10 λεπτά για όσες φορές μέσα στη μέρα επιθυμεί ο πάσχων και ειδικότερα μετά από εκτέλεση κινήσεων που έχουν καταπονήσει την άρθρωση καθώς επίσης και η σωστή και απόλυτη υποστήριξη με το κατάλληλο ορθοπεδικό είδος της άρθρωσης του αγκώνα κατά τη διάρκεια της εργασίας,της άθλησης ακόμα και της χαλάρωσης μέσα στη μέρα.
Κρύο επίθεμα και κάλλυμα MSD Classic
Κρύο επίθεμα και κάλλυμα MSD Classic
Κρύο επίθεμα και κάλλυμα MSD Classic
Περνώντας τώρα στο στάδιο της υποξείας φάσης της επικονδυλίτιδας και της αποκατάστασής της ο πόνος και το οίδημα θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει και να έχει διατηρηθεί το εύρος κινήσεων της άρθρωσης όσο το δυνατόν περισσότερο με τις διατάσεις που προαναφέρθηκαν.Οι διατάσεις αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και τώρα για αποφόρτιση και χαλάρωση της περιοχής αφού πλέον θα αρχίσει και η κινητοποίηση του αγκώνα και η επαναφορά του στις καθημερινές δραστηριότητες.
Παρακάτω φαίνονται ποικίλες ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν 2-3 φορές τη μέρα για ενδυνάμωση του αγκώνα αλλά και όλου του χεριού από 10 επαναλήψεις ώστε η άρθρωση να αποκτήσει την μυική ισχύ και την ιδιοδεκτικότητα που έχει ανάγκη και να μην υπάρξει υποτροπή στο μέλλον.
Έτσι λοιπόν αποκαθιστούμε όλες τις κινήσεις του αγκώνα, κάμψη, έκταση, πρηνισμό, υπτιασμό, ενδυνάμωση καρπού και σύλληψης-γροθιάς.
Για προοδευτική βελτίωση της δύναμης του αγκώνα εκτελούμε τις παραπάνω ασκήσεις και με την αντίσταση των λάστιχων MSD Band αυξάνοντας σταδιακά και τον βαθμό δυσκολίας. Επίσης ενίσχυση της ικανότητας σύλληψης αντικειμένων και ανύψωσης αντικειμένων μέσω αγκώνα και καρπού απαιτείται και επιτυγχάνεται με τα αφρώδη μπαλάκια ή και τα μπαλάκια σιλικόνης με διαφορετικό βαθμό αντίστασης για ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα αποκατάστασης.